Search:
Golden Circle Route IJsland

Golden Circle route: Alle tips voor de populairste roadtrip in IJsland

De Golden Circle route is de populairste reisroute in IJsland. Niet zo vreemd, want de 300 kilometer lange rondreis kun je vanuit Reykjavik in een paar uur afleggen. Op deze route liggen veel bekende bezienswaardigheden en wie weinig tijd heeft (of een stopover in IJsland maakt) kan zo in één dag veel highlights afvinken. Bovendien kun je de Golden Circle route in IJsland vrijwel het hele jaar door rijden. Zelfs als er een dik pak sneeuw valt worden de wegen ijsvrij gehouden omdat er dagelijks tientallen tourbussen voor een Golden Circle tour vertrekken vanuit Reykjavik.

Zelf de Golden Circle Route in IJsland rijden in de winter?

Het aanbod aan Golden Circle tours is groot, maar veel beter kun je zelf een auto huren in Reykjavik en de route op eigen houtje afleggen. Zo kun je op je eigen tempo langs alle bezienswaardigheden rijden en extra fotostops maken als je onderweg iets moois ziet. Zeker in de zomer is dit de beste optie, maar ook in de winter is het prima te doen. Sterker nog, het is dan een stuk avontuurlijker én comfortabeler.

Houd er wel rekening mee dat het in de winter glad kan zijn en dat sommige wegen zelfs afgesloten kunnen worden. In de wintermaanden kun je daarom het beste een 4×4 auto huren met goede winterbanden en spikes. Met een all-inclusive auto van Sunny Cars ga je goed voorbereid de weg op in IJsland.

Lees ook: Zo vind je de juiste huurauto in IJsland!

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Mocht je iets via deze links aanschaffen, dan ontvangen wij een kleine commissie – wat jou niets extra’s kost! Een win-win situatie en zo houden we deze site vrij van banners en advertenties.

In één dag of je reis uitbreiden?

De totale afstand van de Golden Circle route bedraagt 300 kilometer en dit kun je bij goed weer in iets meer dan 3 uur afleggen. Let op: zolang duurt het als je onderweg nergens stopt en overal de maximale snelheid van 90 kilometer per uur rijdt. Zeker in de winter (als er sneeuw ligt) haal je dit soort snelheden bij lange na niet en er is onderweg zoveel moois te zien, dat je hier ongetwijfeld wat meer tijd voor wilt uittrekken.

De dagen zijn in de winter ook een stuk korter, dus veel speelruimte heb je in dat seizoen niet. Op papier lijkt het dus alsof je de Golden Circle route in IJsland wel even in een middagje rijdt, maar dan mis je een hoop leuke activiteiten. Boek dus een accommodatie ergens halverwege de route, bijvoorbeeld bij Geyser of slaap een nachtje vlak achter de Secret Hot Springs in het Icelandair Fludir hotel. Daar kun je na een avondje badderen zo je bed induiken en de volgende dag in alle rust je weg vervolgen.

Als je 3 of 4 dagen te besteden hebt is het zeker de moeite waard om door te rijden naar het zuidelijke plaatsje Vík en je route uit te breiden met een bezoekje aan de Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen.

Heb je echt maar één dag de tijd? Sla dan de bezoekjes aan de hot springs op de route over. Deze nemen namelijk veel tijd in beslag.

Golden Circle IJsland

Bezienswaardigheden op de Golden Circle Route

Op de Golden Circle Route liggen een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in IJsland bent. Onderweg is er natuurlijk veel meer te zien en doen, maar dit zijn de belangrijkste highlights als je vanuit Reykjavik aan deze roadtrip begint:

1. Thingvellir National Park en de Öxarárfoss waterval
2. Silfra kloof duikspot
3. Laugarvatn Fontana hot springs
4. Geyser / Geiser
5. Gullfoss waterval
6. Flúðir en de Secret Lagoon Hot Springs
7. Kerið kratermeer
8. Reykjadalur hot spring rivier

Golden Circle route kaart IJsland

1. Thingvellir National Park (+ Öxarárfoss waterval)

De eerste stop op de Golden Circle Route in IJsland is Thingvellir National Park (in IJslands: Þingvellir). Het park ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Reykjavik en je rijdt er (bij goed weer) in ongeveer 45 minuten naartoe. Thingvellir National Park behoort tot de vier nationale parken van IJsland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat het park zo bijzonder maakt is de breuklijn van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Precies op deze plek worden ze van elkaar gescheide. De twee platen drijven rondom de rotsachtige Almannagjá kloof uit elkaar, met een gemiddelde snelheid van 1 tot 2 centimeter per jaar. Vanaf het uitkijkpunt bij de parkeerplaats kun je in de kloof kijken. Op deze plek sta je dan ook letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika.

Vanaf de Almannagja kloof is het een klein stukje rijden naar de 20 meter hoge Öxarárfoss waterval. Bij goed weer kun je het stuk beter te voet afleggen vanuit het Visitors Centre. Hier kun je je auto voor ongeveer 4 euro (ISK 500) voor 24 uur parkeren. Wil je alleen de Öxarárfoss waterval zien? Dan kun je je auto ook gratis op een parkeerplaats langs weg 36 parkeren.

2. Duiken in de Silfra kloof

Wat het Thingvellir National Park extra uniek maakt is dat je bij Silfra in de torenhoge breuklijn kunt snorkelen en duiken. Het water is hier kraakhelder en je kunt onderwater ruim 100 meter van je af kijken. Het is niet voor niets de meest bijzondere plek van IJsland en tevens één van de meest iconische duikplekken ter wereld. Nergens anders kun je namelijk tussen twee tektonische platen zwemmen. Met een extra warm pak kun je er het hele jaar door snorkelen. Zelfs als het vriest!

Echte Wie is de Mol? fanaten kennen deze plek misschien nog wel uit seizoen 12 in IJsland. De kandidaten moesten toen een opdracht uitvoeren en doken daarvoor de Silfra kloof in.

Houd er rekening mee dat snorkelen of duiken in de Silfra kloof een populaire activiteit is in IJsland. Zorg dus dat je ruim van tevoren een excursie boekt. Dit kan bijvoorbeeld bij Dive.is voor ongeveer 110 euro. In de zomer bieden ze ook Midnight Sun snorkeltours aan.

Silfra kloof IJsland golden circle route

3. Laugarvatn Fontana Hot Springs

De Blue Lagoon kent iedereen wel, maar deze toeristische attractie wordt maar weinig bezocht door de locals. Die vinden de Blue Lagoon met een toegangsprijs tussen de 49 en 89 euro veel te duur. Bovendien ligt de Blue Lagoon niet op de Golden Circle route, maar vlakbij Keflavik International Airport. Locals zul je dus vooral in de hot springs vinden die wél op de Golden Circle route in IJsland liggen.

De eerste warmwaterbronnen die je tegen komt zijn die van Laugarvatn Fontana Hot Springs. Dit is een spa- en wellnesscentrum dat gebouwd is op natuurlijke warmwaterbronnen. Je kunt hier voor ongeveer 28 euro de hele dag genieten van stoombaden, geothermische zwembaden en sauna’s. Ze beschikken ook over een restaurant en zijn het hele jaar door (feestdagen uitgesloten) tot 22:00 uur ’s avonds geopend. In de zomer kun je er zelfs tot 23:00 uur genieten van een warm badje.

Wil je na een ochtendje hiken in Thingvellir National Park lekker de hot springs induiken? Dan is Laugarvatn Fontana Hot Springs de eerste mogelijkheid op de route. Reserveer van tevoren online een ticket en neem je eigen handdoek en badjas mee.

4. Geyser / Geiser

IJsland is het land van ijs en vuur en nergens is dat zo goed zichtbaar als bij het natuurfenomeen Geiser (Geyser). Dit vulkanische verschijnsel zorgt ervoor dat de aarde kokend heet water de lucht in spuit. De druk moet letterlijk van de ketel en dat zorgt voor een enorme waterexplosie. Natuurlijke geisers zijn zeer zeldzaam en er zijn maar een paar plekken op de wereld waar je geisers van zo dichtbij kunt zien.

Wanneer je Geyser bezoekt zul je (verwarrend genoeg) de Strokkur geiser zien spuiten. De Great Geysir, die tot wel 70 meter hoog water kon spuiten, is namelijk niet meer actief. Niet getreurd, het 20 meter hoge water dat om de paar minuten uit de Strokkur geiser komt is ook heel indrukwekkend. De stoom die hierbij vrijkomt en de kleine kolkende bronnen die eromheen liggen maken het extra magisch. Wanneer de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, lijkt het wel alsof het land in brand staat.

Vlak naast de geisers vind je een groot restaurant, een souvenirwinkel en toiletten. Een prima plek voor een tussenstop en ze verkopen er verrassend genoeg prachtige wollen kleding, sjaals en verzorgingsproducten van het gelijknamige merk Geysir. Je vindt de winkels van Geysir ook in het centrum van Reykjavik.

5. Gullfoss waterval

Op nog geen tien minuten rijden van Geyser ligt de imposante Gullfoss waterval. Het water valt hier in twee trappen met een gigantische kracht ruim 32 meter naar beneden in een kloof. Het is een van de populairste watervallen van IJsland en deze is gemakkelijk per auto te bereiken.

Het is een klein beetje verwarrend maar vlakbij de Gullfoss waterval vind je twee parkeerplaatsen. Een voor de deur van de hoger gelegen souvenirwinkel en een vlak naast de waterval. Ga dus voor de lager gelegen parkeerplaats. In de winter hoef je dan minder ver door de ijzige kou te lopen en zo vermijd je de trappen, die in die periode behoorlijk glad kunnen zijn.

Golden Circle route IJsland Gulfoss waterval

6. Secret Lagoon & Hrunalaug hot springs

Flúðir is een piepklein plaatsje net buiten de Golden Circle Route. Er wonen iets meer dan 400 mensen en er staan slechts een paar hotels en kleinschalige accommodaties. De voornaamste reden om hier naartoe te gaan is omdat je hier de Secret Lagoon én de Hrunalaug hot springs vindt. Bovendien is het een prima plek is om de Golden Circle route te onderbreken met een overnachting.

De Secret Lagoon trekt vooral locals. Hier vind je geen sauna’s, luxe loungeruimtes of restaurants. Sterker nog, de entree lijkt met de schelle TL-verlichting en de halflege frisdrankautomaat eerder op een kantine van een lokale voetbalvereniging. Zodra je door de kleedruimte heen bent kun je echter genieten van heerlijke warmwaterbronnen die je voor slechts 20 euro niet hoeft te delen met hordes toeristen. Je ziet de hot springs al van ver liggen, want ze liggen naast de felverlichte kassen die door dezelfde geothermische bronnen verwarmd worden.

Op slechts een paar minuten rijden van de Secret Lagoon vind je de Hrunalaug hot springs. Deze natuurlijke hot springs zijn een stuk kleiner en liggen op privé terrein. Toch mag je er gewoon gebruik van maken, maar het wordt op prijs gesteld als je een kleine bijdrage in de brievenbus bij de parkeerplaats stopt. Er staat een klein huisje waarin je je kunt uitkleden.

Luxe hotels zijn rondom de Golden Circle route in IJsland moeilijk te vinden maar vaak verblijf je er ook maar een paar uurtjes, waarna je je route weer snel vervolgt. Een van de beste opties is dan ook het Icelandair Fludir hotel. Dit is een prima hotel met goede faciliteiten. Het ligt vlak achter de Secret Lagoon en de Hrunalaug hot springs.

7. Kerið kratermeer

Het Kerið kratermeer is maar liefst 55 meter diep. De krater is ontstaan na een uitbarsting die ruim 3000 jaar geleden heeft plaats gevonden. In de zomer heeft het water in de krater een prachtige felgroene kleur, maar in de winter zie je hier helaas weinig van omdat het water dan bevroren is.

Sterker nog; wanneer het ijs bedekt is met een laagje sneeuw heeft het weinig zin om deze highlight op de Golden Circle Route in IJsland te bezoeken. Je kunt dan wel een rondje rond de krater lopen, maar de imposante diepte is door het witte landschap dan moeilijk waar te nemen. En dat is nou juist de reden waarom je de entree van 2 euro (350 ISK) per persoon zou willen betalen. Je kunt je auto wel vlak voor de krater gratis parkeren.

Bezienswaardigheden Golden Circle Route - Kerid krater

8. Reykjadalur Hot Spring rivier

Op de terugweg naar Reykjavik is er nog één plek die een stop waard is. In de buurt van het pittoreske stadje Hveragerði vind je namelijk de Reykjadalur-vallei, waar een hete rivier doorheen stroomt. Dit gebied staat bekend om haar hoge geothermische activiteit en middenin de vallei staat de Hengill vulkaan die 2000 jaar geleden voor het laatst tot eruptie kwam. In een deel van de rivier kun je het hele jaar door zwemmen voor een natuurlijke wellness ervaring. Eromheen liggen warmwaterbronnen en modderpoelen.

Toch is een bezoekje in de winter enkel aan te raden als de weersvoorspellingen goed zijn er niet teveel sneeuw ligt. Om er te komen moet je namelijk een wandeling van 3 kilometer afleggen en hier doe je ongeveer een uur over. Maak deze hike dus alleen in de winter als je goed voorbereid bent, de paden niet te glad zijn en de weersomstandigheden het toelaten. Ga nooit vlak voordat het donker wordt door de ruige natuur wandelen, blijf op het houten pad lopen en laat mensen weten waar je bent. De IJslandse natuur moet je in de winter namelijk niet onderschatten en het weer kan ten alle tijden zomaar omslaan.

Onderstaande video laat goed zien hoe de stomende rivier door het schitterende landschap stroomt.

Zelf de Golden Circle Route rijden?

Heb je na het lezen van dit alles ook zin gekregen om de Golden Circle route in IJsland te rijden? Met een all-inclusive auto van Sunny Cars ga je zonder zorgen de weg op. Op Road.is kun je de actuele verkeersinformatie in de gaten houden. Hierop kun je precies zien welke wegen er mogelijk afgesloten zijn en op welke wegen je extra op moet letten in verband met gladheid. Check ook altijd even het weer op Vedur.is. Het weer is in IJsland namelijk erg wisselvallig en je kunt zomaar overvallen worden door een flinke storm. Ga dus altijd goed voorbereid op pad en rijd (zeker in de winter) extra voorzichtig!

Lees ook: Alle tips voor autorijden in IJsland

Wist je dat…

Je in minder dan 3,5 uur naar IJsland kunt vliegen? Met een beetje geluk boek je al een retourvlucht voor 145 euro! Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar ons geheim voor het scoren van goedkope vliegtickets? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets.

Alle tips voor IJsland ➞

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Denise van Rijswijk

Dit artikel is geschreven door Denise van Rijswijk. Reisfanaat en founder van inhetvliegtuig.nl die al sinds 2012 haar reistips deelt. Altijd op zoek naar de mooiste hotels, de beste culinaire adresjes én het noorderlicht.Meer over IJsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ Spaar 0,8 Mile per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €6,50 p.m.
▪ Nu tijdelijk 1e jaar gratis

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €20 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €831

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ Spaar 1 Mile per euro
▪ Kosten: €65 p.m.
▪ Jaarlijkse voordelen t.w.v. €3.175

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop