Zoeken:

De Golden Circle route: Alle tips voor de ultieme roadtrip in IJsland

De Golden Circle route is de bekendste reisroute in IJsland. Niet heel vreemd, want de 300 kilometer lange route is vanaf Reykjavik in een paar uur te rijden en langs dit cirkeltje liggen de populairste attracties. In één of twee dagen kun je zo de belangrijkste highlights van IJsland zien. Een andere reden is dat je de Golden Circle route in IJsland vrijwel het hele jaar door kunt rijden. Zelfs als het land in de winter bedekt is met een dik pak sneeuw, wordt deze route over het algemeen goed ijsvrij gehouden. Dagelijks vertrekken er namelijk tientallen tourbussen voor een Golden Circle tour vanuit Reykjavik.


De Golden Circle Route in IJsland zelf rijden, ook in de winter?

Het aanbod aan Golden Circle tours is groot, maar veel beter kun je zelf een auto huren en de route op eigen houtje afleggen. Zo kun je op je eigen tempo langs alle bezienswaardigheden rijden en een foto stop maken als je onderweg iets moois ziet. Zeker in de zomer is dit de beste optie, maar ook in de winter is het prima te doen. Sterker nog, het is een stuk avontuurlijker én comfortabeler.

Houd er wel rekening mee dat de wegen in de winter glad kunnen zijn en dat sommige wegen zelfs afgesloten kunnen worden. In de wintermaanden kun je het beste een auto huren met goede winterbanden en spikes. Met een all-inclusive auto van Sunny Cars ga je goed voorbereid de weg op in IJsland.

Lees ook: Met deze 13 tips vind je de beste huurauto in IJsland!

De Golden Circle route in één dag rijden of je reis uitbreiden?

De totale afstand van de Golden Circle route bedraagt 300 kilometer en dit kun je bij goed weer in iets meer dan 3 uur afleggen. Let op: zolang duurt het als je onderweg nergens stopt en overal de maximale snelheid van 90 kilometer per uur rijdt. Zeker in de winter als er sneeuw ligt haal je dit soort snelheden bij lange na niet en er is onderweg zoveel moois te zien, dat je hier zeker de tijd voor wilt nemen.

De dagen zijn in de winter ook een stuk korter, dus veel tijd heb je dan niet. Op papier lijkt het dus alsof je de Golden Circle route in IJsland wel even in een middagje rijdt, maar de realiteit is dat je er beter twee dagen voor uit kunt trekken. Boek dus een overnachting in een hotel, ergens halverwege de route bij bijvoorbeeld Geyser, of slaap een nachtje vlak achter de Secret Hot Springs in het Icelandair Fludir hotel. Dan kun je na een avondje badderen zo je bed induiken.

Wij zijn hierna doorgereden naar het zuidelijke plaatsje Vík (met het zwarte strand) en hebben na twee dagen sightseeing ons tweede deel van de Golden Circle route afgelegd. Dit is de beste route, wanneer je 4 tot 5 dagen de tijd hebt voor een roadtrip in de winter.

Heb je echt maar één dag de tijd om de highlights langs de Golden Circle route in IJsland te zien? Dan kun je net als de meeste tourbussen vanaf Reykjavik naar de Gulfoss waterval rijden en daarna rechtsomkeer maken. Deze bussen maken dus vaak niet het officiële rondje af en je hebt maar beperkt de tijd bij iedere stop. Als je met een eigen huurauto op pad gaat kun je er ook voor kiezen om één of meerdere stops over te slaan. Je hoeft immers niet naar alle hot springs te gaan.

Golden Circle IJsland

Bezienswaardigheden langs de Golden Circle Route in IJsland

Op de Golden Circle Route liggen een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in IJsland bent. Onderweg is er natuurlijk veel meer te zien en doen, maar dit zijn de belangrijkste highlights als je vanuit Reykjavik aan je roadtrip begint:

1. Thingvellir National Park en de Öxarárfoss waterval
2. Silfra kloof duikspot
3. Laugarvatn Fontana hot springs
4. Geyser
5. Gullfoss waterval
6. Flúðir en de Secret Lagoon Hot Springs
7. Kerið kratermeer
8. Reykjadalur hot spring rivier

Golden Circle Route Iceland

1. Thingvellir National Park en de Öxarárfoss waterval

De eerste stop op de Golden Circle Route in IJsland, is Thingvellir National Park (IJslands: Þingvellir). Het ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Reykjavik en je rijdt er (bij goed weer) in ongeveer 45 minuten naartoe. Thingvellir National Park behoort tot de vier nationale parken van IJsland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat het park zo bijzonder maakt, is dat de vlakte is ontstaan doordat de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen, precies hier van elkaar gescheiden worden. De twee platen drijven rondom de rotsachtige Almannagjá kloof uit elkaar, met een gemiddelde snelheid van 1 tot 2 centimeter per jaar. Op deze plek sta je dan ook letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika.

Vanaf de Almannagja kloof is het een klein stukje rijden naar de Öxarárfoss waterval. Bij goed weer kun je het stuk ook te voet afleggen. De 20 meter hoge waterval ligt namelijk vlakbij het Thingvellir National Park Visitor Centre. Hier kun je je auto voor ongeveer 4 euro (ISK 500) voor 24 uur parkeren. Wil je alleen de Öxarárfoss waterval zien? Dan kun je je auto ook gratis op een parkeerplaats langs weg 36 parkeren.

2. Duiken of snorkelen in de Silfra kloof

Wat het Thingvellir National Park extra uniek maakt is dat je bij Silfra in de torenhoge breuklijn kunt snorkelen en duiken. Het water is hier kraakhelder en je kunt onderwater ruim 100 meter van je af kijken. Het is niet voor niets de meest bijzondere plek van IJsland en tevens één van de meest iconische duikplekken ter wereld. Nergens anders kun je namelijk tussen twee tektonische platen zwemmen. Met een extra warm pak kun je hier het hele jaar door snorkelen. Zelfs als het vriest.

Snorkelen of duiken in de Silfra kloof staat nog steeds op mijn bucket list. Hoewel ik er vlakbij was, vond ik het eind januari toch écht te koud om de sprong in het diepe te wagen. De wind waaide stevig en zelfs met een paar lagen kleding aan hield ik het buiten niet lang vol. Je moet er ook écht een paar uur voor uittrekken en de tour ruim van tevoren boeken. Dit kan bijvoorbeeld bij Dive.is voor ongeveer 110 euro p.p. Extra bijzonder: in de zomer bieden ze ook Midnight Sun snorkeltours aan.

Echte “Wie is de Mol?” fanaten kennen deze plek misschien nog wel uit seizoen 12 in IJsland. De kandidaten moesten toen een opdracht uitvoeren en doken daarvoor de Silfra kloof in. Hieronder is het fragment vanaf 15:48 minuten te zien.

https://youtu.be/K5EqStKS4XI

3. Laugarvatn Fontana Hot Springs

De Blue Lagoon kent iedereen wel, maar deze toeristische attractie wordt maar weinig bezocht door de locals. Die vinden de Blue Lagoon met een toegangsprijs tussen de 49 en 89 euro veel te duur. Bovendien ligt de Blue Lagoon niet op de Golden Circle route, maar vlakbij Keflavik International Airport. Locals zul je dus vooral in de hot springs vinden die wél op de Golden Circle route in IJsland liggen.

De eerste warmwaterbronnen die je tegen komt zijn die van Laugarvatn Fontana Hot Springs. Dit is een spa- en wellnesscentrum dat gebouwd is op natuurlijke warmwaterbronnen. Je kunt hier voor ongeveer 28 euro de hele dag genieten van stoombaden, geothermische zwembaden en sauna’s. Ze beschikken ook over een restaurant en zijn het hele jaar door (feestdagen uitgesloten) tot 22:00 uur ’s avonds geopend. In de zomer kun je er zelfs tot 23:00 uur genieten van een warm badje.

Wil je na een ochtendje hiken in Thingvellir National Park dus lekker de hot springs induiken? Dan is Laugarvatn Fontana Hot Springs de eerste mogelijkheid op de route. Reserveer van tevoren wel online een ticket en neem je eigen handdoek en badjas mee.

Hot springs in IJsland
Foto © Fontana.is

4. Geyser

IJsland is het land van ijs en vuur en nergens is dat zo goed zichtbaar als bij het natuurfenomeen Geyser. Dit vulkanische verschijnsel zorgt ervoor dat de aarde kokend heet water de lucht in spuit. De druk moet letterlijk van de ketel en dat zorgt voor een enorme waterexplosie. Natuurlijke geisers zijn zeer zeldzaam en er zijn maar een paar plekken op de wereld waar je geisers van zo dichtbij kunt zien.

Wanneer je Geyser bezoekt zul je (verwarrend genoeg) de Strokkur geiser zien spuiten. De Great Geysir, die tot wel 70 meter hoog water kon spuiten, is namelijk niet meer actief. Niet getreurd, het 20 meter hoge water dat om de paar minuten uit de Strokkur geiser komt, is ook heel erg indrukwekkend. De stoom die hierbij vrijkomt en de kleine kolkende bronnen die eromheen liggen maken het extra magisch. Wanneer IJsland bedekt is met sneeuw en de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, lijkt het haast alsof het land in brand staat.

Vlak naast de geisers vind je een groot restaurant, een souvenirwinkel en toiletten. Een prima plek voor een tussenstop en ze verkopen er verrassend genoeg prachtige wollen kleding, sjaals en verzorgingsproducten van het vrijwel gelijknamige merk Geysir. Je vindt de winkels van Geysir ook in het centrum van Reykjavik.

5. Gullfoss waterval

Op nog geen tien minuten rijden van Geyser ligt de imposante Gullfoss waterval. Het water valt hier in twee trappen, ruim 32 meter naar beneden in een kloof. Het is een van de populairste watervallen van IJsland en deze is gemakkelijk per auto te bereiken.

Het is een klein beetje verwarrend maar vlakbij de Gullfoss waterval vind je twee parkeerplaatsen. Een voor de deur van de hoger gelegen souvenirwinkel en een vlak naast de waterval. Ga dus voor de lager gelegen parkeerplaats. In de winter hoef je dan minder ver door de ijzige kou te lopen en zo vermijd je de trappen, die soms behoorlijk glad kunnen worden.

Mocht je in de winter de Golden Circle route in IJsland in één dag willen afleggen, dan kun je na dit bezoekje het beste rechtsomkeer maken richting Reykjavik. In de winter zijn de dagen in IJsland namelijk een stuk korter en je wilt niet in het donker over de gladde wegen terugrijden. Zorg dus dat je op tijd weer terugrijdt of plan een overnachting halverwege de route in (zie hieronder).

Golden Circle Route - Gullfoss waterval

6. Flúðir en de Secret Hot Springs

Flúðir is een piepklein plaatsje, net buiten de Golden Circle Route. Er wonen iets meer dan 400 mensen en er staan slechts een paar hotels en kleinschalige accommodaties. De voornaamste reden om hier naartoe te gaan, is omdat je hier de Secret Hot Springs vindt en het een prima plek is om de Golden Circle route in IJsland te onderbreken met een overnachting.

De Secret Lagoon hot springs zijn met name bedoeld voor de locals. Hier vind je geen sauna’s, luxe loungeruimtes of een fraai restaurant. Sterker nog, de entree lijkt met de schelle TL-verlichting en de halflege frisdrankautomaat eerder op een kantine van een lokale voetbalvereniging. Zodra je door de kleedruimte heen bent kun je echter genieten van heerlijke warmwaterbronnen, die je voor slechts 20 euro niet hoeft te delen met hordes toeristen. Je ziet de hot springs al van ver liggen, want ze liggen naast de felverlichte kassen, die door de nabijgelegen warmwaterbronnen verwarmd worden.

Luxe hotels zijn rondom de Golden Circle route in IJsland moeilijk te vinden, maar vaak verblijf je er ook maar een paar uurtjes, waarna je je route weer vervolgt. Een van de beste opties is dan ook het Icelandair Fludir hotel. Dit is een prima hotel met goede faciliteiten, dat vlak achter de Secret Lagoon Hot Springs ligt.

7. Kerið kratermeer

Het Kerið kratermeer is maar liefst 55 meter diep. De krater is ontstaan na een uitbarsting die ruim 3000 jaar geleden heeft plaats gevonden. In de zomer heeft het water in de krater een prachtige felgroene kleur, maar in de winter zie je hier helaas weinig van omdat het water dan vaak bevroren is.

Sterker nog; wanneer het ijs bedekt is met een laagje sneeuw heeft het weinig zin om deze highlight op de Golden Circle Route in IJsland te bezoeken. Je kunt dan wel een rondje rond de krater lopen, maar de imposante diepte is door het witte landschap dan moeilijk waar te nemen. En dat is nou juist de reden waarom je de entree van 2 euro (350 ISK) per persoon zou willen betalen. Je kunt je auto wel vlak voor de krater gratis parkeren.

Bezienswaardigheden Golden Circle Route - Kerid krater

8. Reykjadalur Hot Spring rivier

Op de terugweg naar Reykjavik is er nog één plek die een stop waard is. In de buurt van het pittoreske stadje Hveragerði vind je namelijk de Reykjadalur-vallei, waar een hete rivier doorheen stroomt. Dit gebied staat bekend om haar hoge geothermische activiteit en middenin de vallei staat de Hengill vulkaan, die 2000 jaar geleden voor het laatst tot eruptie kwam. In een deel van de rivier kun je het gehele jaar door zwemmen voor een natuurlijke wellness ervaring. Eromheen liggen warmwaterbronnen en modderpoelen.

Toch is een bezoekje in de winter enkel aan te raden als de weersvoorspellingen goed zijn er niet teveel sneeuw ligt. Om er te komen moet je namelijk een wandeling van 3 kilometer afleggen en hier doe je ongeveer een uur over. Maak deze hike dus alleen in de winter als je goed voorbereid bent, de paden niet glad zijn en de weersomstandigheden het toelaten. Ga nooit vlak voordat het donker wordt door de ruige natuur wandelen, blijf op het houten pad lopen en laat mensen weten waar je bent. De IJslandse natuur moet je in de winter namelijk niet onderschatten en het weer kan ten alle tijden zomaar omslaan.

Onderstaande video laat goed zien hoe de stomende rivier door het schitterende landschap stroomt.

Zelf de Golden Circle Route rijden?

Heb je na het lezen van dit alles ook zin gekregen in een roadtrip langs de Golden Circle route in IJsland? Met een all-inclusive auto van Sunny Cars ga je zonder zorgen de weg op. Op Road.is kun je de actuele verkeersinformatie in de gaten houden. Hierop kun je precies zien welke wegen er mogelijk afgesloten zijn en op welke wegen je extra op moet letten in verband met gladheid. Check ook altijd even het weer op Vedur.is. Het weer is in IJsland namelijk erg wisselvallig en je kunt zomaar overvallen worden door een flinke storm. Ga dus altijd goed voorbereid op pad en rijd (zeker in de winter) extra voorzichtig!

Lees ook: Met deze 13 tips vind je de beste huurauto in IJsland!

Vliegen naar IJsland

De vliegtijd van Amsterdam naar Reykjavik bedraagt ongeveer 3 uur. Op Skyscanner kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Benieuwd naar het geheim van goedkope vliegtickets scoren? Bekijk dan onze 12 tips voor het boeken van vliegtickets


➞ Boek goedkope vliegtickets naar IJsland
➞ Maak gebruik van een airport lounge
➞ Zoek en vergelijk alle hotels in IJsland
➞ Boek een all-in huurauto voor IJsland

Meer tips voor IJsland?

Wil je weten wat er allemaal te doen is in IJsland en ben je op zoek naar de leukste excursies, restaurants en bezienswaardigheden? Bekijk dan onze IJsland Travel Guide voor alle tips.

▾ Vond je dit een leuk artikel? Bewaar het op je Pinterest reisinspiratie bord! ▾

Deel dit artikel
Denise van Rijswijk

Denise van Rijswijk is de founder van Inhetvliegtuig.nl. Ze houdt van luxe reizen, gastronomie, avontuur en cultuur snuiven. Daarnaast spaart ze fanatiek frequent flyer miles en is ze altijd op zoek naar de leukste adresjes. Van de beste restaurants tot de meest exclusieve design- en boutique hotels.Meer over IJsland

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Extra reistip: Spaar Miles

Met deze creditcards spaar je automatisch Reward Miles voor upgrades en gratis vliegtickets

Amex Flying Blue

▪ 0,8 Miles per euro
▪ Kosten: €6,25 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Green Card

▪ 1 Miles per euro
▪ Kosten: €5,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Gold Card

▪ 1,2 Miles per euro
▪ Kosten: €16,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Amex Platinum Card

▪ 1,5 Miles per euro
▪ Kosten: €58,50 p.m.

➞ Bekijk alle voordelen

Shop de look!

 

Vlieg je binnenkort naar een tropisch bestemming of ga je een stedentrip maken? Waar het vliegtuig ook landt, wij hebben alvast de leukste producten voor op je inpaklijstje verzameld. Stijlvolle items die niet in je koffer mogen ontbreken en altijd goed van pas komen. Met deze items op je vakantielijstje weet je zeker dat je travel outfit helemaal af is en je zonder zorgen op reis kunt.

 

Ga naar de shop